### Distance Traveled By The Bird

Here is the question!

Let's divide answer in 2 parts.

1.Finding distance traveled by the bird.

The SECUNDERABAD train is one hour late till then CST train covers 100 km.

Hence effective distance is 900 km

Total speed of approach = 100 + 80 kmph

Total distance covered = 900 km

Time passed before trains collide = 900/180 = 5 Hours

Speed of bird = 120 kmph

Distance covered in 5 hours by bird = 120 * 5 = 600 km

Distance covered in first hour by bird = 120 km

Total distance = 600 + 120 = 720 km

2. Finding how many times bird traveled back & forth.

1st travel -

Total speed of approach = 120 + 80 = 200 kmph

Total distance to be covered = 900 km

Time required to meet each other = 900/200 = 4.5 Hours.

2nd travel -

Distance traveled by CST train in 4.5 hours = 100 x 4.5 = 450km

Distance traveled by SECUNDERABAD train in 4.5 hours = 80 x 4.5 = 360 km

Distance between 2 trains = 900 - (450+360) = 90 km

Time left for collision is 5 - 4.5 = 0.5 hrs.

So bird ends up with 1 complete round.